Co to jest żywność poddana procesowi liofilizacji? Przez jakie osoby jest ona stosowana? Jak przedstawiają się jej zalety?

Ludzie wymyślili już wiele sposobów na konserwowanie jedzenia tak, aby można było dłużej przechowywać produkty. Mniej znaną metodą jest liofilizacja. Czym ona jest? W jakich sytuacjach tego typu pożywienie się sprawdzi?

przejażdzka rowerowa

Autor: Mike Gifford
Źródło: http://www.flickr.com
Liofilizowanie to konserwacja pożywienia, jakie ma za zadanie pozbawienie prawie całej wody, znajdującej się w niej. Proces ten jest przeprowadzany przy pomocy niskiego ciśnienia. Żywność jest mrożona, a później suszona, w konsekwencji otrzymujemy produkt, który wytrzymuje długi czas nawet w bardzo trudnych warunkach. Żywność taka nie psuje się choćby na skutek działania ciepła. Aby takie pożywienie nadawało się do spożycia, należy je zalać wrzątkiem. Przygotowuje się je szybciej, niż jakbyśmy chcieli spożyć na przykład jedzenie suszone. Do tego produkty takie są lżejsze, aniżeli przed procesem, dlatego też znalazły swoje zastosowanie chociażby jako wojskowy prowiant. A gdzie jeszcze stosowana jest żywność liofilizowana – żywność liofilizowana?
Wspomniana mała waga tego typu pożywienie spowodowała, że jest używane wszędzie tam, gdzie waga ma spore znaczenie. Przykładem mogą być alpiniści, albo ogóle osoby chodzące po górach. Tego typu osoby chcą maksymalnie odciążyć plecak (plecak Helikon 30l) tak, by pokonywanie dłuższego dystansu było bardziej proste. Osoby zawodowo zajmujące się aktywnością sportową muszą się odpowiednio odżywiać. Natomiast liofilizacja to metoda, która nie pozbawia produktów tak cennych składników, jak witaminy albo mikroelementy.

Dlatego jest tak, że sportowcy także używają tego typu produkty, gdy utrudniony jest dostęp do określonych produktów, a trzeba zjeść konkretną porcję białek czy węglowodanów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*